Sveriges bivänligaste kommuner

Vår undersökning ”Sveriges bivänligaste kommun 2020” visar hur långt kommunerna kommit i arbete med att gynna bin och andra pollinatörer. Genom aktiva och strategiska insatser kan kommunerna göra en viktig skillnad som är avgörande för den biologiska mångfalden. 

Sveriges bivänligaste kommun är Helsingborg!

Helsingborgs stad har landets mest ambitiösa arbete för att gynna bin och andra pollinatörer och kom på förstaplats med 51 poäng i rapporten. Därefter kom Göteborg följt av Motala och Lomma.  

Det är fantastiskt att se vilket arbete många kommuner gör med allt från blommande vägkanter till ekologisk mat i skolan. 136 kommuner har redan gjort om gräsmattor till ängar. Samtidigt har många kommuner mycket kvar att göra. 

Om rapporten: Sveriges bivänligaste kommun 2020 

En undersökning bland Sveriges kommuner om arbetet för att gynna vilda bin och andra pollinatörer, som utgår från Naturskyddsföreningens lista på åtgärdsförslag. Enkätundersökningen besvarades av 212 av landets kommuner och ger en unik bild av hur långt arbetet kommit. 

Handledning: Från gräsytor till ängar 

En praktisk handledning för kommuner och andra med stora grönytor i urbana miljöer.  Handledningen samlar aktuell kunskap och praktiska tips för den som vill omvandla gräsytor till blommande mark. 

Blomrika vägkanter

Material för kommuner och andra som vill skapa blomrika vägkanter.  

Rapport: Sverige surrar

18 föregångsprojekt som gynnar pollinatörer i Sveriges kommuner. Reviderad 2020-07-06

morötter, morot, barnhand, jordbruk, regnjacka, odling, grönsaker, jord, barn, hand,

Stöd arbetet för ett hållbart jordbruk!

Vi jobbar för politiska satsningar på ekologiskt jordbruk, för friska ekosystem, naturbetesmarker och ängar. När du ger en gåva bidrar du till det arbetet.

Ge en gåva
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll