Laga i stormkök

En övning i säkerhet och samarbete vid matlagning utomhus. Här finns också två enkla recept på rätter att tillaga i stormkök!

Material

  • Stormkök
  • Rödsprit
  • Något att tända med
  • Brandfilt
  • Ingredienser och utrustning till det ni ska tillaga

Genomförande

Gör övningen utomhus. Visa först eleverna hur stormköket fungerar och gå igenom säkerheten.

Dela upp eleverna i grupper om 3-4 elever. Låt dem testa att bygga ihop stormköket (men utan att tända) och packa ihop det igen. Detta kan göras en eller några grupper åt gången, beroende på hur många stormkök ni har till förfogande och/eller hur många grupper du bedömer är lämpligt att ha igång samtidigt. Du som lärare kan gå runt till grupperna och be dem visa och berätta hur köket fungerar och repetera säkerhetsreglerna. De flesta elever brukar tycka det är spännande att se andra grupperna öva också och lär sig alltid något genom att se på. 

Nu kan du låta grupperna använda stormköken på riktigt och laga till något gott. Kanske varsin kopp te eller varm choklad? Recept på tomatsoppa och snabbäppelpaj finns längre ner på den här sidan.

Tips! Om grupperna turas om att laga mat på stormköken kan de som väntar på sin tur göra något annat uppdrag i närheten, till exempel Hemliga leken eller Artbingo.

Låt eleverna avrunda övningen med att äta eller dricka det de lagat på stormköket och reflektera över hur övningen gick. Exempel på frågeställningar:

  • Vad var annorlunda med att använda ett stormkök jämfört med en vanlig spis?
  • Hur gick samarbetet i gruppen - vad gjorde vi bra och vad hade vi kunnat göra annorlunda?
  • Fler idéer för matlagning utomhus? Tillagning av andra rätter eller med andra metoder?

Att tänka på!

  • Viktigt att en elev alltid stannar vid köket och en elev hämtar material samt att eleverna går och inte springer.
  • Uppmärksamma eleverna att rödsprit brinner osynligt och visa var brandfilt finns.
  • Släck stormköken innan eleverna äter.

Recept för stormkök

Värmande tomatsoppa och kaneldoftande äppelpaj. Här är recept på två rätter som passar att tillaga i stormkök och äta i mugg!

Har ni inte möjlighet att ha med all utrustning ut, kan eleverna förbereda ingredienserna inomhus och ta med i burkar. T.ex. hacka löken eller skala, kärna ur och klyfta äpplena.

Ännu fler recept för stormkök finns här hos Friluftsfrämjandet.

Enkel tomatsoppa

  • Smör eller annat stekfett
  • 1 gul lök
  • Ca 800 g krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 tsk strösocker eller honung
  • Salt och peppar
  • Valfritt: lite torkad eller färsk basilika eller oregano

Hacka löken. Smält fettet och stek den hackade löken. Häll i de krossade tomaterna och vattnet. Smula ner buljongtärningen och lägg i sockret eller honungen. Har ni torkade eller färska kryddor, lägg i dem med. Rör om, lägg på lock och låt soppan puttra på svag värme i 5-10 minuter. Rör om då och då. Salta och peppra efter smak. Kom ihåg att släcka stormköket.

Servera soppan i muggar och låt den svalna innan ni äter!

Snabbäppelpaj

  • Ca 3 msk smör eller annat bakfett
  • 4 äpplen
  • 1 dl havregryn
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 tsk kanel

Skala, kärna och klyfta äpplena. Smält fettet och stek äpplena tills de mjuknar. Lägg i havregryn och socker. Låt allt steka tillsammans i ett par minuter. Kom ihåg att släcka stormköket.

Servera pajen som den är eller med kall vaniljsås!

Bli först att gilla!

Relaterat innehåll