Våra prioriterade områden

Naturskyddsföreningen har fem prioriterade områden och varje område har uppsatta mål som vi arbetar för att nå. Dessa är Atmosfären, Landbaserade respektive Akvatiska ekosystem, Människan och Föreningens resurser. 

Naturskyddsföreningens framtidsstrategi antogs av föreningens riksstämma 2018 och gäller för perioden 2019–2022. Strategin lägger grunden för föreningens arbete. I framtidsstrategin berättar vi bland annat om våra fem målområden, om vår roll i samhället och de metoder som vi utgår från i vårt arbete. 

Målområde 1: Atmosfären: ren luft och begränsad klimatpåverkan 

Naturskyddsföreningens arbete för atmosfären handlar om renare luft, begränsad klimatpåverkan och en giftfri miljö. Atmosfären, det skikt av gas som reglerar jordens klimat och skyddar oss från skadlig strålning, möjliggör allt liv på jorden. Inom målområdet atmosfären driver Naturskyddsföreningen flera frågor som är helt avgörande för mänskligheten.  

Mål till 2022 

1.1 Minskade och hållbara transporter

1.2 Minskade utsläpp från konsumtion och produktion 

1.3 Hållbar energiförsörjning 

Målområde 2: Landbaserade ekosystem: livskraftig natur i skog och mark  

Biologisk mångfald och friska ekosystem är en förutsättning för att klara framtidens utmaningar. Idag finns många hot mot våra landekosystem såsom ohållbara metoder inom mineralutvinning samt jord- och skogsbruk. Naturskyddsföreningen arbetar för att sådana verksamheter ska utföras inom naturens gränser. Vi arbetar också för att bevara arter och skydda viktiga naturområden från att exploateras. 

Mål till 2022 

2.1 Hållbart brukande och hållbar resursanvändning 

2.2 Skyddade och bevarade arter, populationer och värdefulla områden 

Målområde 3: Akvatiska ekosystem: livfulla vatten från källa till hav 

De flesta hav fiskas så hårt att de vanligaste matfiskarna håller på att ta slut. Världens hav dammsugs på liv och tonvis av fisk slängs tillbaka döende. Samtidigt får miljontals människor svårt att överleva när traditionellt, småskaligt fiske, trängs undan av industriellt.  

Inom målområdet akvatiska ekosystem arbetar vi för levande sjöar och vattendrag, ett grundvatten av god kvalitet, hav i balans samt levande kust och skärgård. Men också för myllrande våtmarker, endast naturlig försurning och en giftfri miljö, samt ett stopp för övergödning. 

Mål till 2022 

3.1 Hållbart brukande och hållbar resursanvändning 

3.2 Skyddade och bevarade arter, populationer och värdefulla områden 

Målområde 4: Människan: miljökloka människor i hållbara samhällen 

Vi människor är orsaken till miljöproblemen och vi måste därför också skapa lösningarna genom att ställa om våra levnadsvanor och samhällen. Det räcker inte enbart med en omställning av teknik och nya affärsmodeller, utan det krävs även en inre omställning och inte minst en förändrad syn på relationen mellan människan och naturen.  

Naturskyddsföreningen arbetar med att förstärka människors kunskaper om och känsla för naturen. Vi verkar för att förändra ohållbara konsumtionsmönster, nå en miljöklok samhällsplanering och att naturresurser ska brukas efter planetens gränser. 

Mål till 2022 

4.1 Ökad kunskap om och tillgång till naturen 

4.2 Främja lärande för hållbar utveckling 

4.3 Hållbara konsumtionskulturer 

4.4 Hållbar samhällsekonomi 

Målområde 5: Föreningens resurser: en stark och inflytelserik organisation 

Naturskyddsföreningen är Sveriges största och mest inflytelserika miljöorganisation. Vi är en svensk folkrörelse och en del av den globala miljörörelsen. Att vi är många, över 200 000 medlemmar, ger oss legitimitet och stärker våra krav och budskap. Våra framgångar i arbetet kan i mångt och mycket kopplas till drivet och engagemanget hos våra medlemmar, lokala kretsar, länsförbund och nätverk.  

Naturskyddsföreningen driver opinion både lokalt och på riksnivå och bidrar till att stärka den svenska miljödebatten och påverka dess innehåll. Därutöver samarbetar vi med organisationer i tio länder på fyra kontinenter.  Vi strävar efter att vara en stark motkraft i en negativ trend av minskat demokratiskt utrymme för civilsamhället världen över.  

Mål till 2022 

5.1 Stärkt medlemskraft 

5.2 Mer resurser till miljöarbetet 

5.3 Starkare mobilisering och vassare påverkan 

5.4 En stärkt global miljörörelse 

5.5 Trovärdig, synlig och inflytelserik kommunikation 

5.6 Starkare ledarskap i en effektiv och kraftfull organisation 

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll