Plantera bivänliga blommor

Plantera bivänliga blommor i din trädgård och på din balkong! Då hjälper du bina med både nektar och pollen och du får en härligt blommande trädgård på köpet. Om du dessutom väljer ekologiska växter och fröer undviker du bekämpningsmedel som kan skada bina.

Fyll din trädgård och balkong med bivänliga blommor! Då hjälper du bina med både nektar och pollen. Ett av de största hoten mot bina är nämligen att det finns för lite mat.

Vilda bin lever av pollen och nektar och är därför helt beroende av växter som blommar. Både hanar och honor samlar nektar när de besöker en blomma och honorna samlar dessutom pollen åt sina larver. Genom att plantera och odla bivänliga växter hjälper du bin och vilda pollinatörer att hitta mat. Dessutom får du sällskap i din trädgård av små surrande vänner!

Sveriges 270 vilda biarter behöver nämligen mat över hela säsongen. Vissa arter har grunda munnar och pollinerar därför helst grunda blommor, medan andra med sina långa tungor föredrar djupare. Därför är det bra om du har möjlighet att plantera växter med olika former på blommorna och som tillsammans blommar från tidig vår till sensommar. Bivänliga blommor i trädgården brukar dessutom medföra att dagfjärilar och andra pollinatörer dyker upp.

Vårblommorna som bina älskar

En del bin och humlor vaknar tidigt på våren, redan innan det hunnit komma så mycket blommor, och då är det extra viktigt att de kan hitta mat. Hushumla och mörk jordhumla brukar vakna redan i april. De uppskattar vilda vårväxter, till exempel svalört, violer och vårlök, som även passar en del vårpigga solitärbin. Plantera gärna de här bivänliga vårblommorna under buskar, i gräsmattan eller längs kanten på rabatten.

Träd och buskar som blommar tidigt på våren är extra värdefulla för vilda bin, här finns massor av mat. Den tidigt blommande sälgen är kanske binas bästa vän! Låt gärna vilda sälgar, jolster och andra träd ur videfamiljen växa sig stora. På innergårdar och andra mindre utrymmen kan du plantera krypvide tillsammans med perenner.

Senare i maj börjar fruktträd och bärbuskar att blomma. På körsbärs-, plommon- och äppelträd finns mycket och bra mat både för bin och människor. Krusbär och vinbär ger mat åt både humlor och bin, och människor förstås. Hagtorn och rönn uppskattas även av fåglar.

Bivänliga blommor hela sommaren

Om du vill vara extra snäll mot bina ger du dem blommor från försommar till sensommar, så att de har mat under hela säsongen. Fleråriga blommande växter, perenner, ger en mångfald av färger, blomformer och blomningstider. I perennsortimentet kan både bin och människor hitta sina favoriter. Om du hittar, välj ekologiska blommor och fröer.

Bra exempel på lättodlade perenner som bina gillar är lungört, kantnepeta, stjärnflocka, blodnäva, grekvädd, röd solhatt, veronika, anisisop, strålrudbeckia och kärleksört (ordnade efter tidpunkt för blomning). Tillsammans ger de bina mat från maj till september. Kantnepeta lockar dessutom till sig de lite ovanligare vall- och backhumlorna med sina långa tungor.

Bivänliga kryddväxter på balkong och terrass

I den lilla trädgården, på terrassen och balkongen är de kransblommiga kryddväxterna ett trevligt alternativ. De är torktåliga och passar särskilt bra i upphöjda planteringar – i krukor och lådor. En plantering med timjan, kungsmynta, mejram, isop och stenkyndel blommar från juni till september och ger både väldoft och smak. Komplettera med gräslök och låt den gå i blom så får du garanterat humlebesök.

Där det är riktigt torrt, som på berghällar eller tak, passar vit och gul fetknopp, kärleksört och rölleka. De uppskattas av både humlor och bin.

Ettåriga växter som humlorna inte kan motstå är till exempel blåklint, honungsfacelia, gurkört och luddvicker. Kompletterar du dessutom med mer öppna blommor såsom ringblomma, bovete och koriander kommer även bina till festen.

Vissa arter av bin och fjärilar har larver som är beroende av en specifik växtart under uppväxten. Det är ytterligare en anledning till att ha en mångfald av arter i trädgården, särskilt av svenska vilda växter. Några vanliga värdväxter är backtimjan, brännässla och käringtand. Låt dem gärna stå kvar om du har dem i din trädgård!

Blommor som INTE gynnar bina

Vackra blommor är ingen garanti för att bina kommer flygande. Blommor som förädlats för sin blomsterprakt, saknar ofta både pollen och nektar och är därmed odugliga för våra pollinatörer. Det gäller fyllda rosor, dahlior och hortensior. Det är också viktigt att undvika invasiva arter, som blomsterlupin och andra växter som riskerar att konkurrera ut våra inhemska arter som bina gillar mest.

Viktigast av allt är att välja ekologiskt odlade växter. Då undviker du kemiska bekämpningsmedel som kan skada bin. En omfattande undersökning från Naturskyddsföreningen visar nämligen att även trädgårdsväxter som marknadsförs som ”bivänliga” innehåller mängder av bekämpningsmedel som är farliga för bin och olagliga inom EU.

Om du inte hittar ekologiska växter i handelsträdgården kan du själv så ekologiska fröer, ta sticklingar eller byta plantor med andra.

Tips på bra växter för pollinatörer

1- och 2-åriga växter

Fleråriga växter

Lök- och knölväxter

Buskar och ris

Träd

Bilden visar en stiliserad illustration med en gul bakgrund. I mitten finns en krukväxt i en enkel kruka. Växten har ett stort blad och en blomma som ser ut att vara gjord av ett dödskalle-motiv. En annan blomma, som ser ut att vara en bild i en bildram, hänger från en av växtens böjda stjälkar. Bildramen har ett hjärta i mitten. Under krukan syns fyra små dödskallar utspridda på marken. Designen är minimalistisk och använder endast svart och gult.

Rädda bina: stoppa gifterna!

”Bivänliga” växter som är farliga för bin, ska det vara så?

Skriv på uppropet!
Gillas av 8

Relaterat innehåll