Moderaternas miljöpolitik – motsträvande och passivt  

Moderaterna säger sig vilja bli “Sveriges nya riktiga miljöparti”, men hur ser det ut när man granskar partiets faktiska agerande för naturen och klimatet? Ganska skralt/undermåligt. I själva verket har Moderaterna många gånger motverkat en mer ambitiösare svensk miljöpolitik. 

Fakta om sammanställningen:  

Följande text baseras på Naturskyddsföreningens valgranskning “Motvind i miljöpolitiken”. Granskningen utgörs av två delar. Dels undersöks hur samtliga riksdagspartier levt upp till sina löften baserat på svar på de 18 förslag som presenterades i Naturskyddsföreningens partienkät inför valet 2018. Rapporten går även igenom hur regeringen och regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har agerat inom 22 utvalda nyckelfrågor inom klimat och natur samt i vilken utsträckning som samarbets- och oppositionspartier hjälpt eller stjälpt dessa frågor. 

När Naturskyddsföreningen rankar riksdagspartiernas agerade under mandatperioden 2018–2022 hamnar Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna långt utanför prispallen.

Moderaterna har upprepade gånger under mandatperioden motarbetat en mer ambitiös miljöpolitik och lagt förslag i helt fel riktning. Till exempel har de velat sänka ambitionerna i klimatpolitiken, i både den nationella klimathandlingsplanen som presenterades 2019 och i EU:s klimatlag. Både 2019 och 2022 har anslagen till skydd av värdefull natur sänkts kraftigt när deras budget gått igenom. De har också återkommande drivit på för att miljöfarlig verksamhet ska ges tillstånd – till exempel i fallet x och x..

När det kommer till att lösa Sveriges energifråga ser Moderaterna kärnkraft som den enda lösningen.

När det gäller havsfrågor ser det mer positivt ut. Här stod partiet bakom miljömålsberedningens förslag om havsmiljö och har drivit på för en utflyttad trålgräns.   

Sagt och gjort: Hur har Moderaterna levt upp till sina svar i partienkäten?  

Inför valet 2018 stod Miljöpartiet bakom alla av Naturskyddsföreningens 18 förslag för klimat och natur. Under mandatperioden har partiet arbetat för att förverkliga de flesta av dessa. Miljöpartiet får 13 gröna ljus, 1 rött ljus och 4 gula ljus – betyg som avspeglar partiets agerande i relation till förslagen. 

Partiet får ett rött ljus på grund av att de inte har lagt några förslag i riksdagen om att stoppa mineralutvinning i skyddad natur. De gula ljusen får partiet i frågorna som rör stärkt marint skydd, förbud mot bottentrålning och ökad återvinning av plast.  

Miljöpartiet ges även ett gult ljus för sitt agerande inom förslaget för en stärkt klimathandlingsplan. Förslaget innebar mål att minska utsläppen i Sverige med minst 6 procent per år. En handlingsplan med lovande lagförslag presenterades av regeringen 2019, dock saknar planen beräkningar av förväntade årliga utsläppsminskningar. Eftersom klimathandlingsplanen är ett resultat av januariavtalet ges även Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna ett gult ljus i frågan. 

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll