4 steg till grönaste midsommarmaten

Hur fixar du det grönaste midsommarbordet? Här bjuder vi på en fyrstegsraket för dig som vill fira midsommar i harmoni med moder jord. 

1. Njut av allt det gröna 

Dra ned på köttet, ladda upp med grönt – BAM – så har du gjort en stor insats för miljön och klimatet. Att välja mycket grönt är det viktigaste du kan göra vad gäller maten. Och grönt är förstås inte bara tomater och gurka. Tänk bär, nötter, frön, primörer, bladgrönt, gryn, bönor, linser, baljväxter, rotsaker, örter, frukter, svampar, alger, tofu och allt annat häftigt från växtriket.   

Vill du ändå toppa det hela med en liten köttbit? Då är ekologiskt eller svenskt naturbeteskött troligtvis godast för smaklökarna - och definitivt godast för miljön.  

2. Håll utkik efter eko 

Nästa steg är att välja så mycket ekologiskt du kan. Då slår du ett slag för färre gifter, gladare djur, renare vatten, mer liv i naturen och att arbetare i andra länder inte riskerar nervskador eller cancer. Dessutom minskar du mängden bekämpningsmedel i din egen mat. 

Vad ska du då börja med i sommar? Potatisen är en av Sveriges hårdast besprutade grödor, så den hamnar högt på priolistan. Mjölken och grädden är lätta att hitta eko, dessutom för en liten slant, så de kan trilla ned i kundkorgen av bara farten.  

Den söta lilla sommarälsklingen som vi alla längtar efter – den svenska jordgubben – gör sig bäst som ekologisk. De o-ekologiska svenska jordbubbarna växer nämligen på fält som besprutas ungefär sju gånger innan gubbarna hamnar i våra munnar. Det är tillåtet att bespruta så sent som tre dagar innan skörd. Jordgubbarna från andra länder är ofta ännu mer besprutade. Rester av bekämpningsmedel sitter kvar både på jordgubben och inne i fruktsaften. Dessvärre är de ekologiska gubbarna inte alltför vanliga i butikerna. Men om vi alla tjatar och gnatar lite trevligt på butikscheferna så blir det garanterat ändring på den saken.  

Har du lyckan att kunna odla själv, eller känner någon som delar med sig av sin obesprutade skörd? Grattis, det är bara att njuta.  

Ett sista ekotips får du som vill ha lite vin till midsommar: Håll koll efter ekologiskt, eftersom vindruvorna besprutas så hårt att arbetarna riskerar att bli sjuka och grundvattnet förgiftas. Rester av samma medel finns ofta kvar i vinerna.

3. Gläds åt den nyttiga sillen  

Sillen är en klassiker på midsommarbordet. Tur det! För det finns gott om sill i haven just nu. Till skillnad från ålen och djuphavfiskarna, som håller på att försvinna från våra hav.  

Är det grillat som gäller? Nobba jätteräkan, den är totalt värdelös för både miljö och människor. Testa istället odlad pilgrimsmussla eller mussla. Odlade musslor är till och med bra att äta, eftersom de renar våra övergödda hav på näringsämnen.   

Svårt att hålla koll på arter? Leta efter firrar märkta med MSC eller Krav så är du på den säkra sidan.  

4. Toppa med grönt i säsong 

Du som betat av de viktigaste första stegen kan toppa din miljöschyssta midsommar med att köpa råvaror i säsong. Nu får vi äntligen njuta av svenska, nyskördade primörer. Frossa i späda morötter, små färskpotatisar, rödbetor, sparris och rabarber.     

Krav höjer ribban ännu mer 

Vi tycker att all ekologisk mat är ett supersmart val i butiken. Välj mat märkt med Krav eller EU-lövet.  

Vad är då skillnaden? Jo, Krav höjer ribban ytterligare vad gäller engagemanget för miljö, djur och människor. Krav ser till att jordgubbsplockaren haft rätt att organisera sig fackligt. Och att grisen fått jord på trynet. Att sillen fångats av båtar som snålat med bränslet. Att prinskorven har färre tillsatser. Och att den som skördade kakaobönorna till din kladdkaka inte var ett tvångsarbetande barn. Viktiga saker som du får på köpet med Krav helt enkelt. 

Glad midsommar! 
morötter, morot, barnhand, jordbruk, regnjacka, odling, grönsaker, jord, barn, hand,

Stöd arbetet för ett hållbart jordbruk!

Vi jobbar för politiska satsningar på ekologiskt jordbruk, för friska ekosystem, naturbetesmarker och ängar. När du ger en gåva bidrar du till det arbetet.

Ge en gåva
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll